torsdag 18. oktober 2007

Småmums for low-carbere?

Hva spiser egentlig vi som skjærer ned på karbohydratene når vi har lyst på noe småtygg?
Et lite sitat fra forumet jeg henger på: "Du vet du spiser Low-Carb fordi du ikke irriterer deg lenger over at gubben høvler osten skeivt.. selv bruker du jo kniv!"

Jo det finnes faktisk veldig mye man kan kose seg med en lørdagskveld. Noe svenskene er veldig glade i heter Pottkäs. Pottkäs er egentlig en måte å bruke opp tørkede osteskalker på fra gammelt av, eller å bruke oster  tross at de ble mislykkede. Man brukte ikke oster med smørsyre i gamle dager, det kunne smake ganske ille. Man river osten man skal bruke (gjerne skimmeloster også for mer smak), og oginalt sier oppskriften at man rører dette sammen med sprit, vodka, wiskey, cognac, dette velger man selv, men i riktig gamle dager var det jo hjemmebrent. Da dette ikke er lov foreslår jeg vodka ;) . Dette er da altså ikke for barnemunner. Hvor mye sprit du bruker og hvor sterkt du velger, det er helt opp til egen smak. Sett dette på glass eller krukke med lufttett lokk og la det stå i kjøleskapet. Vil du ha den enda mer smørbar og myk i smaken kan du røre dette sammen med smør, eller bare med smør for å få barnevennlig Pottkäs. Pottkäs med sprit blir bare bedre med tiden, og det rådes til at man aldri spiser opp det siste i krukka, uten lar det ligge og vender det inn i ny sats. Og selvklart kan man også la vær å ha noe sprit i det hele tatt, men du kanskje kan smake til med eplesaft eller annet i stedet?

Hvordan spiser man så Pottkäs? I gamle dager smurte man det på brødskiver, og det kan du gjerne gjøre i moderne tid også, enten du lager med eller uten sprit. Mange lager smørkuler av Pottkäs og ruller dette inn i skinke, salami, spekemat eller kyllingskiver, gjennomborer med tannpirkere og legger frem for småspising. Så dette gjør seg nok bra på koldtbordet vil jeg tro :) Pottkäsen kan også krydres med gressløk, timian, dill og annet godt man vil ha for å sette smak.

Andre ting jeg lager en lørdagskveld er å strimle agurk, paprika i mange farger og ost. Dip lager jeg av enten vanlige dip-poser, eller creme fraiche naturell og med utvalgte krydder.

Jeg kan lage panacotta: Kok opp en halv liter fløte sammen med en liten anelse søtningsmiddel og vaniljestang/essens. Bløtlegg 4 gelatinplater og la dem så smelte ned i fløten. Hell i porsjons-skåler og sett til kjøling i 2 timer før servering, gjerne med friske bjørnebær og bringebær, samt vispet krem.

Jeg kan lage american cheesecake uten kjeksen, ved å vispe krem, og så røre ned to beger kremost naturelle, fordel i former og server med mørk reven sjokolade over.

Vi kan lage smeltet ost, i form av å terne ost i terninger, legg terningene med noen cm mellomrom på bakepapir, grill dem i ovnen ved 180 grader til osten har smeltet og begynt å bli gylden, server omtrent som potetgull!


Å legge opp et fat med ulike forskjellige oster, brie, skimmeloster, vanlig gul ost, skinke og annet kjøtt, sammen med litt avocado, creme fraiche, salsadip, guaccamole, og vin til for eksempel.

Mange typer nøtter finnes det å velge i, mange av dem er litt høye på karbohydrater, men likefullt en bra lørdagskos for de som liker og tåler nøtter.

For litt munngodt mellom måltider kan man nyte pottkäs, paprika, ost eller annet godt.

Hvem sa at Low-Carb er kjedelig? :) Før var det ikke lørdag for meg uten potetgull, smågodter eller karamell og brus. Nå synes jeg potetgull smaker flatt ut kjedelig og vondt. Jeg er avsukret i ganen og synes at en bit med fløtekarameller er helt fryktelig søtt. Brus hender det seg at jeg kjøper for å ha til lørdagskvelden, men like ofte drikker vi bare juice, vann, te eller kaffe likevel.

Ingen kommentarer: