lørdag 15. desember 2007

En Ode til Panacotta

Jeg får ikke skrytt denne enkle lille rett/dessert høyt nok. Man kan lage den i alle varianter og former så lenge man holder seg til grunnoppskriftas forhold væske - Gelatin.

5 dl fløte
4 gelatinplater bløtes i kaldt vann (Agar-agar kan brukes for vegetarianere som ikke vil bruke animalsk gelatin)
Noen ss sukker eller søtningsmiddel
Noen dråper mandel, rom, sitron eller vaniljeessens

Bruker man sitronessens kan man rive litt sitron og appelsinskall i.
Varm opp fløten til kokepunktet og dra kjelen av platen. Smelt ned gelatinplater og fordel så i 2 store eller 4 små former. (4 små om du har feks sorbet eller fruktkompott ved siden av) La det avkjøles minst 2 timer før servering.

Det kan serveres som det er, eller du kan ha vispet krem til, is, fruktbiter, en stripe lønnesirup over, revet sjokolade eller annen dekor du normalt skulle brukt til en kake.

Du kan røre ned biter av frukt og bær, hakkede nøtter, krokan, sjokoladebiter.

Vil du ha en mindre søt variant kan en del av fløten erstattes med yoghurt, eller kremost for å få en mer ostekakevariant.
Du kan strø sukker på toppen og karamellisere med en brenner.
Du kan helt enkelt leke deg grundig og lenge og denne oppskriften er så enkel at de aller fleste burde klare det. Hadde jeg vist om dette før hadde vi sett til en fordobling i fløtesalget her!

Det kan serveres som en søt dessert, eller med ost/yoghurt som kos på lørdagen. Undertegnede lager nå dette ofte, og skal erstatte ris ala malta med panacotta til jul!

2 kommentarer:

Amiechan sa...

Idag har jag inhandlat gelatin! Denna bastion jag ännu inte vågat inta av skräck för att det skulle vara svårt. Sjukt skulle alla säga som vet vad jag gör i matlagningsväg (dvs även jag själv...).

Pannacotta ikväll om allt går väl! En enkel vaniljpannacotta med rårörda blåbär... :D

Unknown sa...

Lycka till :D