tirsdag 19. januar 2010

Kjøtt og Low-Carb

Jeg liker å forsøke å handle miljøbevisst som best det går, selv om det blir dyrere for meg når jeg hovedsaklig spiser de dyreste sakene.

Det betyr å unngå kjøtt fra utlandet og kjøpe skandinavisk om ikke svensk finnes.
Jeg bestiller lam og gris på en gård lokalt her i bygda, og tenker gjøre det samme med Mø når den tiden kommer for den gården også, men storfe må jeg enn så lenge kjøpe fra gård lengre bort eller lokalt i butikken.

Sjokket ble derfor stort når jeg i dag innså at Belgian Blue har gjort sitt inntog i Sverige, og at disse også selges i butikk i Sverige.
Jeg vil overhode ikke ha noe med dette kjøttet å gjøre! Like lite som jeg kjøper regnskogsmø.

For de som ikke helt uten vidre begriper hva jeg freser om her oppe kan jeg informere at Belgian Blue er genmanipulert storferase.
Nå er all avel en form av genmanipulasjon, man velger ved vanlig avel å avle på kun utvalgte dyr som har de ønskede egenskaper, men dette tar tid.
Belgian Blue har fått full-fart treatment. Jeg har ikke satt meg inn i detaljer rundt selve prosessen å komme frem til rasen, men resultatet er:

Et dyr med anlegg for dobbel muskelmasse. Dette betyr riktignok langt større profitt for alle bønder da du får mer kjøtt ut av ett dyr enn noen annen kjøttrase, men.......

Det er genmanipulering.
Det er et dyr som bærer mer muskelmasse enn skjelettet er beregnet for, og dermed økt slitasje på alle ledd og da særlig ben. Det spiller svært liten rolle at majoriteten går til slakt lenge før skader gjør seg gjeldende...
Det er dyr som ikke kan føde naturlig lenger. 86% av kuene må få keisersnitt fordi også kalven har dobbel muskelmasse og er for stor for bekkenet!!
Og når kua allerede har litt mer enn sunt er vekt å bære på av sin egen doble muskelmasse så legger du kalvens doble muskelmasse til på kjøpet som anstrengelse for ryggraden som da igjen ikke er helt designet for å bære kuas egne masse.....

Behøver jeg si mer?
Jeg vil ikke kjøpe kjøtt av Belgian Blue. Det er helt ok at bønder velger å avle på dette her, men jeg vil ikke delta i det!

Jeg mailet min lokale gård her, Kristians, og fikk trøstende svar at de slett ikke engang vurderer den sorten storfe for sin egen produksjon. Tvert i mot satser de på utrydningstruede gamle raser fra gammel svensk bondetid!

Utmetket :)

Jeg betviler ikke at visse europeiske kjeder man ikke skal nevne med navn garantert fører kjøtt fra denne type oppfødelse, så da blir det slutt på det også for min del. Om Ica eller Hemköp vil befatte seg med dette vet jeg svært lite om og jeg tenker undersøke det med å maile dem.

Nei, ut og jage gårder som selger møkjøtt rett fra slakteri!

3 kommentarer:

Fläskdansen sa...

Jag håller helt med dig! Försöker i möjligaste mån att köpa så bra kött som möjligt, men vi har ju dessa EU-regler här i Sverige som gör det omöjligt med småbruk. Köttet är antingen "närproducerat" och ofta innebär det stordrift med djurfoder som är fullt av antibiotika eller annan skit. Eller så köper jag brasilianskt gräskött, för det blir både billigare och godare och faktiskt också mer miljövänligt trots långa transportsträckor.

Önskar jag kunde flytta till Norge igen!

ingebjørg sa...

hei!
no har vi levd meget godt eit halvt år..uten sukker, mel, potet osv osv..og eg har ei intens kjensle av at dette ikkje er nokon "kur" eg ynskjer å slutte med. so var det det å leve livet påsvært få karbo..kva et du av frukt? tek du ekstra vitaminer/mineraler? spennande å følje bloggen din!
mvh
ingebjørg

Unknown sa...

JAg vet inte om Norge är bästa svaret med sina styva priser direkt! Men jag förstår vad du menar :) Norge är iaf inte med i EU!

Ingebjørg: Nei jeg tar ikke noe ekstra vitaminer eller mineraler, jeg spiser heller invollsmat som lever, hjerte, nyrer og slikt :) Spiser en og annen banan og appelsin når jeg kjenner for det, men det er heller lite frukt i bildet.
Tomater regnes jo som bær, samt bringebær, blåbær og bjørnebær går det litt av til yoghurt og desserter.
Det går jo i en del grønnsaker, sånn som alle sorter kål, paprika, løk og slikt, og min kjære gulrot jeg nekter å gi slipp på. Jeg føler som jeg får det jeg behøver fra den kosten jeg spiser.
Og får jeg cravings på noe, tomat, agurk eller noe, ja da føyer jeg kroppen!